GESCHIEDENIS


Radio Caraad (naam afkomstig van een radio – tv merk) was één van de éérste vrije radio’s in de regio. Op 5 augustus 1980 werden de éérste uitzendingen op de FM band het luchtruim ingeslingerd.
Voordien was Radio Caraad reeds 1 jaar te beluisteren op de middengolf, de tijd van de piraterij, de verscholen zenders en de steeds wisselende locaties.

In de beginfase was Radio Caraad vooral een alternatieve zender met een totaal andere muziekkeuze dan bij de collega radiostations.Daar Radio Caraad in die tijd één van de weinige vrije radio’s was, kon men meteen op een groot luisterpubliek rekenen want met een 30 watt – zender waren de uitzendingen tot ver boven Gent te ontvangen.

De studio’s waren ondergebracht bij apotheek Verbanck in de Jules Van Ooststraat in Aarsele, waar met weinig materiaal de kwaliteit van de uitzendingen toch verrassend goed te noemen was.
Jarenlang was Radio Caraad te beluisteren via 101.5 FM met programma’s op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag.Door de overschakeling van alternatieve zender naar familievriendelijke radio ging de luisterdichtheid met grote sprongen de hoogte in zodat Radio Caraad voor de inkomsten hoofdzakelijk een beroep kon doen op radiopubliciteit en de organisatie van feestelijkheden.

In 1986 werd nogmaals een nieuwe frequentie in gebruik genomen, nl. 106.5 FM; met programma’s op woensdag, vrijdag en zaterdag. Korte tijd later bleef Radio Caraad niet gespaard van tegenslag toen de 21m hoge zendmast werd afgeknakt ten gevolge een blikseminslag.
Niettemin konden de uitzendingen dankzij een noodmast steeds doorgaan.
Samen met een nieuwe zendmast werd in hetzelfde jaar ook het éérste 100 watt-zendtoestel in gebruik genomen.

Doordat de Radio Caraad medewerkers zich steeds konden schikken naar de wettelijke normen werd ook zonder moeite de erkenningprocedure doorstaan.
Zo was Radio Caraad dan ook de 1ste zender in groot Tielt die wettelijk erkend werd.
In 1987 werd Radio Caraad door de verhuis van apotheker Verbanck verplicht om de studio’s te verlaten in de Jules Van Ooststraat.
Ondanks het gebrek aan onderdak voor Aarseelse verenigingen werd toch een nieuwe thuishaven gevonden in een oude fermette in de Westhoekstraat in Aarsele.
Na het inrichten van de studio’s, de nieuwe zendmast enz.,  werden de uitzendingen definitief gestart als weekendradio met uitzendingen op vrijdag, zaterdag en zondag.
In 1988 werd ons nogmaals een nieuwe frequentie toegewezen: 105.8 FM (tot op heden nog steeds de Radio Caraad  frequentie).
Terwijl er in 1998 in de media uitvoerig aandacht werd besteed aan het nieuwe frequentieplan, nieuwe vergunningen en de beperking van het aantal vrije radio’s (de toekomst van de lokale radio) bleef men bij Radio Caraad niet bij de pakken zitten.
Ondanks de onzekere toekomst van de vrije radio’s werd toch beslist om te investeren in nieuw studiomateriaal.
Zo werd de studio uitgerust met een volledig nieuwe computerinstallatie.
Door de talrijke mogelijkheden van het nieuwe computersysteem werd besloten de procedure te starten voor de aanvraag van zendtijd-uitbreiding.
Zo konden we in jullie 1998 een nieuwe vergunning in ontvangst nemen met goedkeuring van zendtijd-uitbreiding tot 24/24 programmatie.
Nieuwe medewerkers werden aangetrokken met als resultaat op 5 augustus de definitieve start als voltijds radiostation. (precies 18 jaar na de 1ste uitzending)Door de harde inspanningen van de Radio Caraad medewerkers was het geen probleem om de kwaliteit van de weekendradio te behouden.
Nieuw in de programmatie waren o.a. de nieuwsuitzendingen, alsook de aandacht voor informatieprogramma’s.

Toen wij in 1998 de samenwerking met Spitsradio startten, hadden wij een totaal andere toekomst in het vooruitzicht.
Op woensdag 25 april 2001 kwam echter het nieuws dat insloeg als een bom :Spitsradio (sinds 1996 van start als overkoepelend orgaan voor heel wat radio’s in Oost & West Vlaanderen) stopt met het toeleveren van programma’s & nieuwsuitzendingen.
Spitsradio, met ooit nog meer dan 20 radio’s onder zijn vleugels, kon niet langer weerstaan aan de druk die heerst in het huidige radiolandschap.  Onmiddellijk werden besprekingen gestart met de drie, toen nog resterende, spitsradio’s.
In 1ste instantie werd er nog gedacht aan een samenwerkingsverband om het product ‘Spitsradio’ verder te zetten, maar al snel bleek dat dit geen garantie zou zijn voor onze toekomst.
Om de kwaliteit van de programma’s niet in het gedrang te brengen was er dringend nood aan een nieuwe radiopartner.
Na grondige selectie bleek dit voor radio Caraad, radio Contact te zijn.
Naast de garantie om de kwaliteit van de programma’ s  te behouden was het ook van zeer groot belang dat de eigen medewerkers aan de slag konden blijven.
Na de noodzakelijke investeringen was de tijd aangeboken om de eerste Radio Contact Tielt de ether in te sturen op datum van 01 Mei 2001.
Ook meteen de start van een succesrijke periode.
Nieuwe medewerkers werden aangetrokken met als doel het regionale karakter van onze frequentie te behouden.

Aan onze euforie kwam al snel een einde toen bleek dat onze uitzendlocatie zou gesloopt worden,met als doel daar een nieuwbouw woning te bouwen.
Dat het voor een vereniging niet evident is om een nieuwe locatie te vinden weten we reeds langer.
Na de nodige investeringen en verbouwingen hadden we uiteindelijk toch de mogelijkheid om in 2002 een heropstart te maken in een totaal nieuwe studio, gelegen in de Sterrestraat 34 in Aarsele.
Lange tijd ging het bijzonder goed met onze regionale frequentie en radio ContactEind 2008 sloeg het noodlot echter opnieuw toe.  Daar landelijke radio’s in Vlaanderen verboden waren tot eind 2001 was radio Contact verplicht zijn landelijke dekking te realiseren via lokale radiozenders.
Het radio Contact netwerk bestond inmiddels uit 50 fequenties, en zoals later zou blijken was dit niet langer financieel houdbaar.
Eind 2008 werd dan ook het einde van radio Contact aangekondigd.
Voor ons kon dan ook meteen de zoektocht naar een nieuwe partner van start gaan.
Na het onderzoeken van de mogelijke pistes zijn we uiteindelijk bij Crazy Fm terechtgekomen, met als resultaat onze 1ste Crazy Fm uitzending op 31 December 2008.

Meteen was duidelijk dat het voor onze luisteraars en medewerkers een aanpassing zou vragen.
Crazy Fm was een succes story.  In bijzonder korte tijd kwam er een uitbreiding tot 11 frequenties.
Een succes story waar ze blijkbaar bij Crazy Fm niet klaar voor waren.
Na interne conflicten bij Crazy Fm kwam er eind Maart abrupt een einde aan de uitzendingen.
Na non-stop uitzendingen t.e.m. 8 April 2010 was uiteindelijk het ogenblik aangebroken om ons nieuw netwerk aan te kondigen.

Vanaf 9 april 2010 kregen jullie City Music Tielt te horen via 105.8Fm

Op 1 februari 2017 is het zover, Radio Caraad van weleer staat terug op eigen benen.

Wij gaan verder als Caraadfm met de beste Hits & Classics.